Cemal Süreya'nın vefatının 34. yılında anılıyor

KÜLTÜR- SANAT (Haber Merkezi) - Edebiyat Magazin Gazetesi | 09.01.2024 - 14:57, Güncelleme: 09.01.2024 - 15:14 1543+ kez okundu.
 

Cemal Süreya'nın vefatının 34. yılında anılıyor

Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya, vefatının 34. yılında anılıyor.
Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya, vefatının 34. yılında anılıyor. 1931'de Erzincan'da doğan Süreya, ilk şiiri "Şarkısı Beyaz"ı 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde yayımladı. "İkinci Yeni" şiirinin öncülerinden biri olarak kabul edilen Süreya, 1958'de yayımlanan "Üvercinka" adlı ilk şiir kitabıyla Yeditepe Şiir Ödülü'nü, 1966'da yayımlanan "Göçebe" adlı ikinci şiir kitabıyla Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Süreya, şiirlerinin yanı sıra deneme, çocuk kitabı, günce, tenkit yazısı, şiir ve düz yazı tercümesi ve derleme de yazdı. "Göçebe", "Günler", "Güz Bitiği", "Sevda Sözleri", "Üvercinka", "Uzaktan Seviyorum Seni", "Günübirlik", "Uzat Saçlarını Frigya", "Aydınlık Yazıları/ Paçal", "Papirüs'ten Başyazıları", "Onüç Günün Mektupları", "Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi", "Güvercin Curnatası", "Mülkiyeli Şairler", "Oluşum'da Cemal Süreya", "Yüz Aşk Şiiri" gibi eserleri kaleme aldı. Süreya, 1982 yılında emekli olduktan sonra da şiir ve yazı çalışmalarına devam etti. 9 Ocak 1990'da hayatını kaybeden Süreya, Kulaksız Mezarlığı'na defnedildi. Süreya'nın vefatının 34. yılında, eserleri ve birikimi ile Türk edebiyatına ve kültürüne yaptığı katkılar anılıyor.
Türk şiirinin önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya, vefatının 34. yılında anılıyor.

Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya, vefatının 34. yılında anılıyor.

1931'de Erzincan'da doğan Süreya, ilk şiiri "Şarkısı Beyaz"ı 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde yayımladı. "İkinci Yeni" şiirinin öncülerinden biri olarak kabul edilen Süreya, 1958'de yayımlanan "Üvercinka" adlı ilk şiir kitabıyla Yeditepe Şiir Ödülü'nü, 1966'da yayımlanan "Göçebe" adlı ikinci şiir kitabıyla Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Süreya, şiirlerinin yanı sıra deneme, çocuk kitabı, günce, tenkit yazısı, şiir ve düz yazı tercümesi ve derleme de yazdı. "Göçebe", "Günler", "Güz Bitiği", "Sevda Sözleri", "Üvercinka", "Uzaktan Seviyorum Seni", "Günübirlik", "Uzat Saçlarını Frigya", "Aydınlık Yazıları/ Paçal", "Papirüs'ten Başyazıları", "Onüç Günün Mektupları", "Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi", "Güvercin Curnatası", "Mülkiyeli Şairler", "Oluşum'da Cemal Süreya", "Yüz Aşk Şiiri" gibi eserleri kaleme aldı.

Süreya, 1982 yılında emekli olduktan sonra da şiir ve yazı çalışmalarına devam etti. 9 Ocak 1990'da hayatını kaybeden Süreya, Kulaksız Mezarlığı'na defnedildi.

Süreya'nın vefatının 34. yılında, eserleri ve birikimi ile Türk edebiyatına ve kültürüne yaptığı katkılar anılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve e-magazin.tv sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.