Edebiyat kahveleri geleneği kitap oldu

KÜLTÜR- SANAT (Haber Merkezi) - Edebiyat Magazin Gazetesi | 17.12.2023 - 15:38, Güncelleme: 17.12.2023 - 15:42 643+ kez okundu.
 

Edebiyat kahveleri geleneği kitap oldu

Edebiyat dünyasının önemli buluşma noktalarından biri olan Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve bugüne kadar devam eden edebiyat kahveleri geleneği, Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabıyla kitaplaştırıldı.
Erenler, Türk Ocağı, Yazarlar Birliği, Süleymaniye Antik Kafe'nin anlatıldığı Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabı okurlarla buluştu. Edebiyat dünyasının önemli buluşma noktalarından biri olan Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve bugüne kadar devam eden edebiyat kahveleri geleneği, Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabıyla kitaplaştırıldı. Kitabın yazarı Ahmet Uysal, 1980 darbesi sonrasında Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve ardından İLESAM, Yazarlar Birliği, Türk Ocağı ve Süleymaniye Antik Kafe'ye uzanan edebiyat kahveleri geleneğini anlatıyor. Uysal, kitabın tanıtımında yaptığı açıklamada, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, 1981'de Erenler yıllarıyla başladığını ancak Erenler'deki edebiyat kahvesi ortamının son bulmasıyla bitmediğini belirtti. Uysal, "Bu gelenek, İLESAM, Yazarlar Birliği, Türk Ocağı ve Antik Kafe ile bugüne ulaşan dört dönemi içeriyor. Bu dört dönem aynı Küllük ve Marmara'dan gelen geleneğin devamı. Fakat devamı olsa da kendi nevi şahsına münhasır kendi özelliklerini taşıyan orijinal bir yer. Her türlü fikrin tartışıldığı, her dünya görüşünden insanın geldiği fikir özgürlüğünün eşitliğin her türlü fikrin savunulduğu bir ortam burası." dedi. Uysal, kitabın altı senelik bir çalışmanın ürünü olduğunu ve yaklaşık 100 kişiyle mülakat yapıldığını da sözlerine ekledi. Kitabın editörlerinden Ekrem Ayyıldız ise, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, Tanzimat yıllarından itibaren Bab-ı Ali, İstanbul Üniversitesi çevresinde ve kısmen Beyoğlu'nda açılmış olan ve bugün edebiyat kahveleri, edebiyat mahfilleri denilen mekanların devamı mahiyetindeki bir mekanı konu aldığını söyledi. Ayyıldız, "1980 sonrası yani bizim bu geleneği devam ettirdiğimiz mekanlar, Erenler, Çorlulu Ali Paşa, Türkiye İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Yazarlar Birliği ve Türk Ocağı gibi mekanlarda devam eden sohbetlerin, çevrenin de kayda geçmesi gerekiyordu. Dolayısıyla bu çalışma o zincire eklenen bir halka oldu." diye konuştu. Proje koordinatörü Alper Kanca ise, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, Türkiye'nin son kırk yılını kapsayan bir değişimin hikayesi olduğunu kaydetti. Kanca, "Bu kitap, Türkiye'de 100-150 yıldan beri bir kahve geleneği var, yani bildiğimiz oyun oynanan kahvelerden daha fazlası bir kültür odağı olarak kahve var. O kahvenin aslında öncüleri de var. Biz de o kahvenin, geleneğin aslında devamıyız. Bizden öncekilerin belki bıraktığı çok fazla yazılı eser yoktu kahveyle ilgili. Bunu kayda dökelim, hem bu geleneğin bir kültür ocağı olarak kahvenin devam ettiğini gösterelim hem dostluğumuzu pekiştirelim hem de bizden sonra gelenlere de bir kayıt bırakalım istedik." dedi. "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabı, Ötüken Neşriyat'tan çıktı.
Edebiyat dünyasının önemli buluşma noktalarından biri olan Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve bugüne kadar devam eden edebiyat kahveleri geleneği, Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabıyla kitaplaştırıldı.

Erenler, Türk Ocağı, Yazarlar Birliği, Süleymaniye Antik Kafe'nin anlatıldığı Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabı okurlarla buluştu.

Edebiyat dünyasının önemli buluşma noktalarından biri olan Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve bugüne kadar devam eden edebiyat kahveleri geleneği, Ahmet Uysal'ın "Ben de Çay Parası Ödüyorum" adlı kitabıyla kitaplaştırıldı.

Kitabın yazarı Ahmet Uysal, 1980 darbesi sonrasında Erenler Kıraathanesi'nde başlayan ve ardından İLESAM, Yazarlar Birliği, Türk Ocağı ve Süleymaniye Antik Kafe'ye uzanan edebiyat kahveleri geleneğini anlatıyor.

Uysal, kitabın tanıtımında yaptığı açıklamada, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, 1981'de Erenler yıllarıyla başladığını ancak Erenler'deki edebiyat kahvesi ortamının son bulmasıyla bitmediğini belirtti.

Uysal, "Bu gelenek, İLESAM, Yazarlar Birliği, Türk Ocağı ve Antik Kafe ile bugüne ulaşan dört dönemi içeriyor. Bu dört dönem aynı Küllük ve Marmara'dan gelen geleneğin devamı. Fakat devamı olsa da kendi nevi şahsına münhasır kendi özelliklerini taşıyan orijinal bir yer. Her türlü fikrin tartışıldığı, her dünya görüşünden insanın geldiği fikir özgürlüğünün eşitliğin her türlü fikrin savunulduğu bir ortam burası." dedi.

Uysal, kitabın altı senelik bir çalışmanın ürünü olduğunu ve yaklaşık 100 kişiyle mülakat yapıldığını da sözlerine ekledi.

Kitabın editörlerinden Ekrem Ayyıldız ise, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, Tanzimat yıllarından itibaren Bab-ı Ali, İstanbul Üniversitesi çevresinde ve kısmen Beyoğlu'nda açılmış olan ve bugün edebiyat kahveleri, edebiyat mahfilleri denilen mekanların devamı mahiyetindeki bir mekanı konu aldığını söyledi.

Ayyıldız, "1980 sonrası yani bizim bu geleneği devam ettirdiğimiz mekanlar, Erenler, Çorlulu Ali Paşa, Türkiye İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Yazarlar Birliği ve Türk Ocağı gibi mekanlarda devam eden sohbetlerin, çevrenin de kayda geçmesi gerekiyordu. Dolayısıyla bu çalışma o zincire eklenen bir halka oldu." diye konuştu.

Proje koordinatörü Alper Kanca ise, "Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabının, Türkiye'nin son kırk yılını kapsayan bir değişimin hikayesi olduğunu kaydetti.

Kanca, "Bu kitap, Türkiye'de 100-150 yıldan beri bir kahve geleneği var, yani bildiğimiz oyun oynanan kahvelerden daha fazlası bir kültür odağı olarak kahve var. O kahvenin aslında öncüleri de var. Biz de o kahvenin, geleneğin aslında devamıyız. Bizden öncekilerin belki bıraktığı çok fazla yazılı eser yoktu kahveyle ilgili. Bunu kayda dökelim, hem bu geleneğin bir kültür ocağı olarak kahvenin devam ettiğini gösterelim hem dostluğumuzu pekiştirelim hem de bizden sonra gelenlere de bir kayıt bırakalım istedik." dedi.

"Ben de Çay Parası Ödüyorum" kitabı, Ötüken Neşriyat'tan çıktı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve e-magazin.tv sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.