Malik Ördek
Köşe Yazarı
Malik Ördek
 

Hatay depreminin yıl dönümünde yaralar sarıldı mı?

Bugün 6 Şubat. Tam bir yıl önce, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, Hatay başta olmak üzere 11 ili sarsmıştı. O gün, 90 saniye süren kıyamet, 1014 insanın canını almış, 2470 insanı enkaz altından kurtarılmış, 2818 bina yıkılmış, 220 bin konut hasar görmüştü. O gün, Hatay'ın kalbi durmuştu.   Peki, bir yıl sonra Hatay'da durum ne? Yaralar sarıldı mı? Depremzedelerin hayatı normale döndü mü? Devletin ve belediyelerin verdiği sözler tutuldu mu? Rant sektörüne karşı önlem alındı mı? Bu soruların cevabını aramak için, depremin yaşandığı yerlere gittim, depremzedelerle konuştum, yetkililerden bilgi aldım.   Gördüğüm manzara, içler acısı. Bir yıl geçmesine rağmen, insanların çoğu hala konteynerlerde, çadırlarda, kirada yaşıyor. Yapılan konutların sayısı, ihtiyacın çok altında. Konutlara hak sahibi olmak için, depremzedelerin uğraştığı bürokrasi, inanılmaz. Belediyelerin orta hasarlılar için para alması, yapı denetimlerin para alması, devletin yerinde dönüşüm için proje çıkarması, TOKİ' nin daire borçlanmasını belli etmemesi, kiracıların ne olacaklarını bilmemesi, az hasarlı evi olanlara "sen depremzede değilsin" denmesi... Bunlar, depremzedelerin anlattığı sadece birkaç sorun.   Depremzedelerin cebindeki son kuruşu almak isteyenler de var. Deprem, bazıları için fırsat oldu. Şu analiz yapan 80 bin alan profler, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları sosyal medyada paylaşıp, reklam yapmaya çalışıyorlar. Sanki normal bir deprem gibi, "sen hak sahibisin, sen değilsin" diye ayrım yapıyorlar. Ya telefon faturası ödenmezse icra başlatılır mesajları, insanların kredileri bir yandan, biri çıkıp da kalıcı bir şey yapmıyor. Sadece para kazanmak için çektikleri videolarda kalıyor her şey.   Bugün, depremin yıl dönümünde, Hatay'da anma törenleri düzenlenecek. Anmaya gidecek misin dediler, gitmeyeceğim dedim. Çünkü ben, depremin yıl dönümünde, depremzedelerin yanında olmak istiyorum. Onların sesi olmak, onların sorunlarını duyurmak istiyorum. Hatay'ın yarasını sarmak için, hep birlikte çalışmak istiyorum. Hatay'ın acısı, hepimizin acısıdır. Hatay'ın geleceği, hepimizin geleceğidir.   Hayatını kaybedenler için içimizde bir derin hüzün hissediyoruz. Yaralılara acil şifa, depremzedelere ise dayanma gücü diliyorum. Ülkemizin her türlü afetten korunması dileğiyle...
Ekleme Tarihi: 06 Şubat 2024 - Salı

Hatay depreminin yıl dönümünde yaralar sarıldı mı?

Bugün 6 Şubat. Tam bir yıl önce, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, Hatay başta olmak üzere 11 ili sarsmıştı. O gün, 90 saniye süren kıyamet, 1014 insanın canını almış, 2470 insanı enkaz altından kurtarılmış, 2818 bina yıkılmış, 220 bin konut hasar görmüştü. O gün, Hatay'ın kalbi durmuştu.

 

Peki, bir yıl sonra Hatay'da durum ne? Yaralar sarıldı mı? Depremzedelerin hayatı normale döndü mü? Devletin ve belediyelerin verdiği sözler tutuldu mu? Rant sektörüne karşı önlem alındı mı? Bu soruların cevabını aramak için, depremin yaşandığı yerlere gittim, depremzedelerle konuştum, yetkililerden bilgi aldım.

 

Gördüğüm manzara, içler acısı. Bir yıl geçmesine rağmen, insanların çoğu hala konteynerlerde, çadırlarda, kirada yaşıyor. Yapılan konutların sayısı, ihtiyacın çok altında. Konutlara hak sahibi olmak için, depremzedelerin uğraştığı bürokrasi, inanılmaz. Belediyelerin orta hasarlılar için para alması, yapı denetimlerin para alması, devletin yerinde dönüşüm için proje çıkarması, TOKİ' nin daire borçlanmasını belli etmemesi, kiracıların ne olacaklarını bilmemesi, az hasarlı evi olanlara "sen depremzede değilsin" denmesi... Bunlar, depremzedelerin anlattığı sadece birkaç sorun.

 

Depremzedelerin cebindeki son kuruşu almak isteyenler de var. Deprem, bazıları için fırsat oldu. Şu analiz yapan 80 bin alan profler, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları sosyal medyada paylaşıp, reklam yapmaya çalışıyorlar. Sanki normal bir deprem gibi, "sen hak sahibisin, sen değilsin" diye ayrım yapıyorlar. Ya telefon faturası ödenmezse icra başlatılır mesajları, insanların kredileri bir yandan, biri çıkıp da kalıcı bir şey yapmıyor. Sadece para kazanmak için çektikleri videolarda kalıyor her şey.

 

Bugün, depremin yıl dönümünde, Hatay'da anma törenleri düzenlenecek. Anmaya gidecek misin dediler, gitmeyeceğim dedim. Çünkü ben, depremin yıl dönümünde, depremzedelerin yanında olmak istiyorum. Onların sesi olmak, onların sorunlarını duyurmak istiyorum. Hatay'ın yarasını sarmak için, hep birlikte çalışmak istiyorum. Hatay'ın acısı, hepimizin acısıdır. Hatay'ın geleceği, hepimizin geleceğidir.

 

Hayatını kaybedenler için içimizde bir derin hüzün hissediyoruz. Yaralılara acil şifa, depremzedelere ise dayanma gücü diliyorum. Ülkemizin her türlü afetten korunması dileğiyle...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve e-magazin.tv sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Behzet can
(10.02.2024 13:37 - #546)
Emeklerinize saglık
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve e-magazin.tv sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.